TopVisual.gif
 
מאכלים שוויצרים
 
האוכל השוויצרי מבוסס על מסורת של בישול עממי, שהיה בעבר אוכל של עניים, הם השתמשו רק בחומרים בסיסיים המצויים בסביבה.
בשוויץ ההררית אין שדות רחבים של גידולים חקלאיים, על מורדות ההרים ניתן לראות בעיקר כרמי גפן , עצי פרי, ופרות רועות עם פעמון גדול תלוי לצווארן .
החורף הקשה והשלג, בודדו בעבר את האנשים, הם נאלצו לעיתים להסתגר בבתי העץ האלפינים שלהם (הנקראים שלה Challet ) במשך כל החורף והבישול התבסס על מוצרים שניתן לאחסן תקופה ארוכה, כמו גבינות קשות, לחם, תפוחי אדמה, נקניקים מיובשים וכמובן – אלכוהול!
וכשאתם תקועים בשלה במשך חורף שלם איך אתם מעבירים את הזמן?  אוכלים ל א ט , ל א ט  ומשחקים עם האוכל...  וזו אחת הסיבות לכך שהאוכל בשוויץ הוא אירוע חברתי (אף אחד לא אוכל לבד פונדו או ראקלט).

מאכלים שוויצרים
פונדו- Fondue- בסיר מיוחד המוגש על פתילייה ממיסים גבינות כמו גרוייר ואמנטל, בתוספת יין לבן, שום וקירש, בתערובת הנפלאה טובלים קוביות לחם שנעוצות על מזלגות דקים וארוכים.
כאשר אוכלים פונדו במסעדה, נהוג שמי שמפיל את הלחם לפונדו- מזמין יין לשולחן ! הגרסאות הביתיות נועזות יותר ונעות בין נשיקה ל"סטריפ פונדו"...
ראקלט- Raclette- גבינה מיוחדת לראקלט, המותכת ליד גריל פתוח, או פרוסות גבינה המונחות במגשיות קטנות, שנכנסות למתקן חימום מיוחד, כאשר הגבינה נמסה "מגרדים" אותה מהמגשית או מגוש הגבינה על תפוח אדמה מבושל, ואוכלים לצד מלפפוני קורנישון, בצלצלים כבושים ונקניק יבש.
רושטי-Rosti – לביבה מתפוחי אדמה מגורדים ומטוגנים בחמאה בקוטר של צלחת שלמה.
פונדו בורג'ינון- Fondue bourgignonne – פונדו בשר, בסיר עם שמן רותח המוגש על פתילייה , טובלים חתיכות של בשר בקר הנעוצות על שיפודים או מזלגות ארוכים , למשך כדקה- ואוכלים.
בנדנרפלייש- Bundnerfleisch– בשר בקר מעושן , מיובש ופרוס דק.
קאזופה- Kasuppe- מרק גבינות, מצוי כמעט בכול קנטון, בשינוי טעמים קל.
פילה דה סרף Filet de cerf - פילה אייל הרים שוויצרי.
קרוט או פרומאז'- Croute au fromage - לחם טבול ביין לבן, אפוי בתנור כשהוא מכוסה גבינה.
גבינות שוויצריות מרכזיות- גרוייר –Gruyere  , אפנצלר-Appenzeller , אמנטל-Emmental , ראקלט-Raclette , שברינץ- Sbrinz .

קינוחים שוויצרים
קירשטורט - Kirschtorte - עוגה שאפשר להשתכר ממנה , כי המילוי שלה טבול בכמות גדולה של שיכר הקירש.
כריזטוטשלי- Chriesitutschli - דובדבנים טבולים בחמאה , מטוגנים ומוגשים עם סוכר וקינמון.
צ'וגר קירשטורטה- Zuger kirschtorte  - מאפה דובדבנים.
מוזלי- Muesli- כן, המוזלי המוכר הומצא בשוויץ ע"י ד"ר בירכרבנר מציריך כמזון בריאות, על בסיס שיבולת שועל קלויה, תפוחי עץ מיובשים, פירות טריים ואגוזים על חלב או יוגורט.
שוקולד- לשוקולד השוויצרי מוניטין מפואר בזכות כמה מממציאיו השוויצרים: הנרי נסטלה ( נסטלה), ז'אן טובלר ( טובלרון ) , ורודולף לינדט ( לינדט), השוקולדים המשובחים שלהם נמכרים בעולם כולו.

משקאות שוויצרים
קירש- Kirsch– ברנדי דובדבנים- נהוג לשתות אותו עם פונדו או ראקלט, שהן מנות כבדות של גבינה, באמצע הארוחה עושים הפסקה הנקראת "מכת אמצע" , ושותים את הקירש המקל על תחושת הכבדות בבטן.
וויליאמין-Williaminne   - ברנדי אגסים
פרונו – Pruneau- ליקר שזיפים מיובשים
גראפה- Grappa  - שיכר מקליפות וגבעולים של ענבי יין.
פאנדאן- Fendant - יין לבן הנחשב לטוב שבין היינות הלבנים בשווייץ.
דול – Dole - יין אדום , נחשב לטוב שבין היינות השוויצרים האדומים.

איפה אוכלים? סוגי מסעדות בשוויץ
בשוויץ מדברים בארבע שפות: רומאנש- במיעוט, איטלקית- באזור טיצ'ינו הדרומי, גרמנית- באזור צפון מזרח, וצרפתית באזור צפון מערב.
האוכל באזורים האיטלקיים מושפע מהאוכל האיטלקי ומכיל ירקות ושמן זית, באזור הצרפתי מאופיין יותר ע"י הגבינות ובגרמני- יותר בשר.

מסעדות באזור הגרמני-
שטיבלי- Stubli- פונדק כפרי
בייץ- Beiz וגסטהאוס- Gasthaus מסעדות רגילות
קנייפה- Kneipe – בר מסורתי שמוגשות בו גם מספר מצומצם של מנות.

מסעדות באזור הצרפתי-
רוטיסרי- Rotisserie - מסעדת גריל
בראסרי- Brasserie - מזנון חם בשרות עצמי, ניתן למצוא מזנונים כאלו ברשתות הסופרים הגדולות

מסעדות באזור האיטלקי-
טראטוריה-Trattoria – מסעדה איטלקית מסורתית
אוסטריה- Osteria - מסעדה קטנה עם מבחר מנות מצומצם
גרוטו-Grotto- פונדק כפרי שבו האוכל מוגש בד"כ במרפסת מוצלת.

* טיפ - במסעדות בשוויץ דמי השרות 15%, כלולים כבר בחשבון ואין צורך להוסיף עוד טיפ, אך נהוג לעגל את החשבון לפרנק הקרוב.
 
 
 
 
דף הבית   אודות   עלינו   צור קשר
099 בנית אתרים